Reklama
 
Blog | Eva Pavlova

3 důvody, proč by dnes mělo být Hugovi horko

Historicky první primárky ve Venezuele měly před pár hodinami rozhodnout o soupeři, který se v říjnu postaví Hugo Chávezovi. Mezi pěti kandidáty zvítězil šaramantní vtipálek Henrique Capriles.

Levicový gubernátor je snad první skutečná naděje na změnu Chávezovské autokracie. Oponeme-li Chávezovo podlomené zdraví, které se stalo státním tajemstvím, tady jsou důvody, proč by za pár měsíců mohlo být vše jinak.

Capriles je kandidát zcela jiného střihu než Chávezovi dřívější oponenti, kteří byli spojováni s korupčními aférami a podivným financováním z USA. Capriles je mladý gubernátor druhé nejlidnatější venezuelské provincie a na triku nemá žádné přitěžující aféry. Má vystudovaná práva na americké Columbia University a za zády rodinu, která patří k nejúspěšnějším podnikatelům ve státě. Jasný úspěch u Chávezovské opozice je tedy zaručen. To ale na stabilně populárního Cháveze stačit nebude. Jenže…

Nejvážnějšímu soku Cháveze se podařilo nemožné- poprvé v historii Venezuely spojit (alespoň pro tento moment) opoziční demokratické kandidáty. K tomu mu dopomohl jak institut primárek, tak i jeho vystupování na veřejnosti. Po závěrečné debatě kandidátů všechny vyzval na pódium. Dříve rozžhařteření zástupci politických stran se objali kolem ramen a slíbili si, že budou táhnout za jeden provaz.

Hugo Chávez ale stále zůstává demokraticky zvolený prezident, který má obrovskou oporu u sociálně slabších vrstev. Capriles ovšem také hraje na značně populistickou notu. To, že může reálně uspět i u chudé vrstvy obyvatel umožňuje jeho levicová rétorika. Capriles již avizoval, že nebude rušit Chávezem nastartované sociální programy. Státem dotované potraviny ze státních příjmů z obchodu s ropou tak stále budou ke spokojenosti všech krmit hladové krky.

Reklama

Má Capriles šanci stát se novým prezidentem? Čeká Venezuelu jen vystřídání mocikratů? Obhájí Chávez svůj úřad? Na to si budeme muset počkat do říjnových voleb. Capriles již teď vtipkuje: Stanu se nejhorším prezidentem. Capriles má totiž plány, které by měly změnit fixní kurz Bolívaru – a to je jistě věc, která se v rámci rozbujelého obchodu s americkými dolary na černém trhu dotkne většiny obyvatel.

A co na to pan Chávez? Dnes v klidu zopakoval, že svůj úřad obhájí. O napjatých primárkách, které pozorně  sledovali jistě hlavně ve Spojených státech, nepadlo v jeho projevu ani slovo.