Reklama
 
Blog | Eva Pavlova

Co zalahodilo mému uchu

Jedna z věcí, která mě v Kolumbii těší a zpříjemňuje mi tu můj život, je hudba. Platí jedno pravidlo: hlavně vesele. S chutí do života se zpívá i ve vánočních koledách o úmrtí Krista.

K mé radosti rádia neomílají americký pop, překvapivě moc často nezaslechnete ani kolumbijskou hudební královnu Shakiru. Se zavázanýma očima podle hudby můžete poznat, kde se zrovna nacházíte – to, jaká se v daném místě poslouchá hudba se totiž hodně liší podle regionů. A že je z čeho vybírat – seznam folklórních stylů alespoň podle wikipedie nebere konce.

Tady tedy několik ukázek hudby, která mne nejvíc zaujala:

Jeden z folklorních stylů, který nejvíce lahodí mému uchu, vznikl v regionech kolumbijského karibského pobřeží. V bullerengue  je jasně rozpoznatelná tradice africké hudby přistěhovalců, zavlečených do Latinské Ameriky v otrokářské éře. Nejznámějšími představitelkami bullerengue jsou Petrona Martínez a Etelvina Maldonado. Těmto dámám však v posledních letech šlape na paty mladičká Diana Hernández se svou skupinou Maria Mulata. Mezinárodními cenami ověnčená Maria Mulata zpívá španělsky, portugalsky, ale také jazyky kolumbijských domorodých kmenů.

Reklama

Podobně jako bullerengue také kumbie vzešla z mixu hudby různých kultur.  Z Kolumbie se kumbie postupně rozšířila po celé Latinské Americe a tak dnes můžete najít celou řadu kumbií, které se snad už vůbec nepodobají. Nejlepší na celé kumbii je ovšem smyslný tanec, který moje kamarádka nazvala vtipnou zkratkou- choreografie flirtu. A tak nějak ten tanec opravdu vypadá. Vybrala jsem skupinu Los Gaiteros de San Jacinto, největší klasiky té pravé kolumbijské kumbie, kteří svou hudbu zachovávají přes několik generací již od roku 1940.

Ačkoliv se říká, že nejlepší salsa se tančí na Kubě, Kolumbie má město, kterému se přezdívá hlavní město salsy. Město Cali je domovem těch nejlepších salsa barů, kde můžete zahlédnout takové vrtění boků, kterého průměrný Evropan snad ani není schopen. Asi nejslavnější skupina z Kolumbie, která hrála salsu v 70. letech, má přiléhavé jméno Latin Brothers. Výtečný archivní videoklip oslavuje jak jinak než krásu žen z Cali.

A folklórní rytmy najdete i v současném popu, který má daleko do evropské nudy. Jednou z nejoblíbenějších kolumbijských skupin se jmenuje Bomba Estereo, která kombinuje rock, elektroniku a reggae s karibskými rytmy. V roce 2010 byla Bomba Estereo vybrána hudebním kanálem MTV mezi 25 nejperspektivnějších začínajících skupin na světě.

A na závěr libovka. Ačkoliv americký pop z rádia neuslyšíte, nejomílanější hudební styl se jmenuje reaggeton. S reggae ale nemá nic společného. Obvykle se zpívá o ženách a sexu – a to pomocí takových výrazů, že se každý španělštinář začervená. Absolutní špička jsou ovšem hudební klipy, které zpravidla jedou podle zajeté šablony: chlapec s diamantovou naušnicí, obklopeným nějakými těmi pořádnými tanečnicemi, vždy udělá něco drsného… Tady zpěvák Reykon utíká z lapáku. (POZN: stojí za to vydržet videoklip až do konce)