Reklama
 
Blog | Eva Pavlova

Je libo bonbón z koky?….A vůbec, nesmějte se na svatých místech!

Tentokrát s radou, jak nezabloudit v Bogotě.

Poutní hora Monserrate je nemálo podobná svatému Hostýnku. Najdete tam křížovou cestu, nakoupíte spoustu cukrlat a taky je to tam samá svatá legenda, zázraky se dějí skoro na počkání.  Akorát, že kolumbijský Monserrate se nachází ve výšce 3 000 metrů. Akorát, že místo na vršky Rusavy z Monserratu hledíte na osm milionů hlav Bogoty. Akorát, že za modlitbou na nedělní mši se nechá lanovkou vyvézt neuvěřitelný zástup lidí.

A tak se mi nedivte, že jsem neměla moc chutě se v přecpaném kostele tlačit. Dala jsem přednost důkladnému průzkumu okolí. Zatímco k bazilice na Hostýně vedou schody s decentně vyrytými jmény věřících, kteří na údržbu beskydské chlouby přispěli, na Monserratu věřící na bílých kachličkách v předsálí děkují za vykonané zázraky. Na nejedné kachličce najdete přilepený děkovný dopis, sem tam někde visí růženec, nejvtipnější jsou ale rodinná fota, kterými poutníci děkují za vykonané dobrodiní. „Hlavně se tomu prosím tě nesměj.“

 

Reklama

Hned za kostelem se otvírá tajemný bleší trh, na kterém můžete najít kopie zlatých náušnic z předkolumbijské éry, ručně pletené čepice a rukavice, sombréra, šperky z maličkých korálků a především v podstatě cokoliv z koky: čaj, sušenky, cucací bonbóny…Já jsem o pálenku z koky tentokrát ani nesmlouvala, sedmičku jsem dostala v přepočtu za přibližně sto korun.

Trh volně přechází ve stánky s občerstvením. Zajímavé na tom je, že u všech stánkařů dostanete přesně tu samou nabídku jídla. Shluky obchodů, které nabízejí identické zboží na stejné ulici, či ve stejné části města pro mne zůstávají nepochopitelným místním fenoménem. Je idea taková, že všichni prodejci si vydělají přibližně stejně? Kdo ví…?

Vršky Monserratu nejen, že jsou asi nejvyhledávanějším turistickým místem Bogoty, ale v každodenním životě slouží také jako orientační bod obyvatel. Ulice Bogoty, jako skoro v celé Kolumbii, totiž nemají jména. Značí se čísly, ovšem nemyslete si, že někde najdete štítek, který by říkal: „Jste na ulici číslo 25.“ Systém je následující: Pokud se nacházíte na Calle (ulice) první číslo na domu je číslo carretery (tedy ulice, která kříží calle), druhé je číslo domu. Pokud jste zrovna zabloudili na carreteře je systém přesně opačný – první je číslo protínající calle, druhé číslo značí číslo domu. Vtip samozřejmě spočívá v tom, že musíte vědět, zdali právě stojíte na calle nebo carreteře. Jak se to pozná? No přece podle toho, na které straně je právě Monserrate.

 

Monserrate už je připraven na Vánoce

Čaj z koky chutná jako bylinkový čaj